Καλωσόρισμα

Το Λύκειον των Ελληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο δημοσιογράφο Καλλιρρόη Παρρέν.

Το παράρτημα της Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1958 και παραμένει προσηλωμένο στους σκοπούς ίδρυσής του (κάτω φυσικά από το πρίσμα των σύγχρονων εξελίξεων) που είναι:

Α) Η έρευνα, η διατήρηση και μετάδοση όλων των μορφών του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού και ιδιαίτερα του Ευβοϊκού (μουσική, χορός, ενδυμασία, έθιμα).

Β) Η ηθική και υλική υποστήριξη της θέσης της σύγχρονης μητέρας και του παιδιού.

Γ) Η συμβολή σε κάθε πνευματική δραστηριότητα του Ευβοϊκού λαού.

 

Στο φιλόξενο χώρο του πάνω από 300 παιδιά – άνω των 6 ετών – έχουν την δυνατότητα να βιώσουν τη μουσική και χορευτική παράδοση, όπως υπάρχει ακόμα στην ελληνική ύπαιθρο.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης πορείας του διακεκριμένα μέλη της Ελληνικής πνευματικής και επιστημονικής κοινότητας προσέφεραν τις γνώσεις τους δίνοντας διαλέξεις με θέματα φιλολογικά, λαογραφικά, παιδαγωγικά, κοινωνιολογικά.

Το Τμήμα Εθνικών Ενδυμασιών έχει στην κατοχή του και φροντίζει με περισσή επιμέλεια μια πλούσια συλλογή από ελληνικές αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές του 19ου και 20ου αιώνα. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του διοργανώνει εκθέσεις παραδοσιακής φορεσιάς, που μπορούν να παρουσιασθούν σ’ όλο τον κόσμο.

Η πιο γνωστή όμως δραστηριότητα του Παραρτήματος της Χαλκίδας, αφορά στον ελληνικό παραδοσιακό χορό. Οι προσπάθειες του λυκείου έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές τα τελευταία χρόνια από τις εμφανίσεις της χορευτικής ομάδας του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κύρους όπως το Φεστιβάλ Αθηνών στο Θέατρο του Λυκαβηττού, στο Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Σημαντικές είναι οι παραστάσεις που δίνει στο εξωτερικό όπου διακρίνεται και βραβεύεται: Νότιος Ιταλία, Σικελία, Γερμανία, Λονδίνο, Φιλανδία, Β.Κορέα, Παρίσι, Αίγυπτος, Καναδάς, Ιορδανία, Συρία, Ισπανία, Σλοβακία, Ρουμανία, Κίνα, Ρωσία. Η πιο σημαντική και συγκινητική πλευρά του Λυκείου Ελληνίδων της Χαλκίδας είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει και εμπνέει όλους αυτούς –παιδιά και ενήλικες- οι οποίοι είναι αρκετά τυχεροί ώστε έρχονται σε επαφή με αυτό, να το γνωρίζουν, να θαυμάζουν τους σκοπούς του και να εκτιμούν την ατμόσφαιρα του και οι οποίοι τελικά αφοσιώνονται τόσο πολύ σ’ αυτό τον σκοπό, ώστε να είναι πρόθυμοι να το υπηρετήσουν, έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του οποιαδήποτε στιγμή.

The Lyceum club of Greek Women (‘’Lykion ton Ellinidon’’) was founded in 1910 by the pioneer woman reporter named Kallirroi Parren. (The word ‘’Lyseum’’ drives from the greek ancient word Lykeion, that is related to a place with light, education and philosophie.) The Annex of Chalkis was established in 1958 and remains devoted to the goals of its existence –of course within the scope of modern developments, namely:

a) The search, the continuation and the propagation of the various forms of the Greek Tradition and specifically in the region of Evia –music, dance, costumes and customs.

b) The spiritual and material support of the contemporary ‘’mother’’ and ‘’child’’.