18 Σεπ

Tμήμα Εθνικών Χορών

Rate this item
(1 Vote)

Το τμήμα είναι από τα πρώτα που συστήθηκαν το 1958. Η πρώτη του επικεφαλής υπήρξε η αείμνηστος Ευδοξία Κουλοπούλου. Ο πρώτος δάσκαλος χορός υπήρξε ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Κεντρικού Λυκείου, Λευτέρης Δρανδάκης και  επόμενος  ο Γιάννης Ζέρβας, ο νυν Πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Λυκείου των Ελληνίδων». Είναι ενδιαφέρον ότι τα πρώτα χρόνια τα μαθήματα γίνονταν με τη συνοδεία πιάνου.

    Το τμήμα γρήγορα έγινε ο στυλοβάτης του Λ. Ε. Χ. με τη δημιουργία πολλών τμημάτων χορού στα οποία σκοπός ήταν από την ίδρυσή τους και έως σήμερα,  η εκμάθηση  χορών από ολόκληρη την ελλαδική επικράτεια αλλά και από τις χαμένες πατρίδες, Πόντος, Μ. Ασία, Καππαδοκία, με έμφαση στους χορούς της Εύβοιας.

   Στα τμήματα του έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν ελληνικούς  παραδοσιακούς χορούς παιδιά από 5 ετών έως …85ετών. Κάθε Σάββατο το πρωί από τις 10.00΄ έως 12.00΄ γίνονται τα  μαθήματα των παιδικών κι εφηβικών τμημάτων, το απόγευμα από τις 17,00΄ έως και 20.00΄ τα τμήματα των αγοριών και αντρών και τα μαθήματα της ομάδας εκπροσώπησης του Λ. Ε. Χ στις πολλές εμφανίσεις και υποχρεώσεις του. Κάθε Τετάρτη από τις 18,00΄έως και τις 20,00΄λειτουργούν τα τμήματα ενηλίκων αρχαρίων.

         Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης λειτουργίας του το τμήμα με ναυαρχίδα του την μεγάλη χορευτική του ομάδα έχει βραβευτεί από όλους τους δημοτικούς , νομαρχιακούς και κοινωνικούς παράγοντες του νομού μας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό: Ηρώδειο, Λυκαβητός, αρχαίο θέατρο Ερετρίας, Νάουσα, Ξάνθη, Θήβα,  Παρίσι, Βαρκελώνη, Κάιρο, Τορόντο, Ντίσελντορφ, Βουδαπέστη, Μπρατισλάβα, Βουκουρέστι, Πεκίνο, Αμάν, Δαμασκός, Λονδίνο, Σικελία… Παντού η χορευτική ομάδα απέσπασε διθυραμβικά σχόλια.

   Από το 1998 και έπειτα το τμήμα παρουσιάζει κάθε δύο χρόνια μια μεγάλη θεματική  παράσταση στη Χαλκίδα, κατά τη διάρκεια της οποίας λόγος,  εικόνα, μουσική, τραγούδι, χορός και παραδοσιακό ένδυμα εξυπηρετούν το κεντρικό θέμα….:  «σαράντα χρόνια Λ. Ε. Χ.», «ο γάμος», « 80 χρόνια Χαμένες Πατρίδες», « ο Ταξιδευτής», «αφιέρωμα στην Αγία Παρασκευή», « 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας», «και εγένετο Ελλάς…»

Read 2184 times Last modified on Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 11:09