22 Μαρ

Η τέχνη και η τεχνική του κεντήματος στη Σαλεσιώτικη φορεσιά.

Rate this item
(0 votes)

Στις 25/02/2018 το τμήμα Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου του Λυκείου Ελληνίδων Χαλκίδος

Πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Σύλλογο Αυλωνιτών το «Σάλεσι» σε μια κατάμεστη αίθουσα στο κτίριο που στεγάζεται στο σπίτι με τ’ Αγάλματα – Εκδήλωση – Ομιλία με θέμα: Η τέχνη και η τεχνική του κεντήματος στη Σαλεσιώτικη φορεσιά.

Την εκδήλωση προλόγισε η Έφορος του τμήματος Εθνικών Παραδόσεων κυρία Ελευθερία Αράπογλου κάνοντας αναφορά στο κέντημα από τους πιο σημαντικότερους και πιο διακοσμητικούς κλάδους της Ελληνικής χειροτεχνίας που το χαρακτηρίζουν τα πλούσια παραδοσιακά στοιχεία μιας πανάρχαιας κληρονομιάς με ιστορία χιλιετιών και εξαιρετικά δείγματα τεχνικής και τέχνης. Είναι ένα κομμάτι της πολιτισμικής παρακαταθήκης το οποίο σαν μέρος της Λαϊκής χειροτεχνίας θα μπορούσε ν’ αποτελέσει πηγή εσόδων και επαγγελματικής αποκατάστασης για πολλές γυναίκες σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Αναφορές επίσης έκανε η Πρόεδρος του Συλλόγου Αυλωνιτών το Σάλεσι κυρία Σαμπάνη Μαίρη σχετικά με τις δραστηριότητες του και την ιστορία του και η κυρία Γιούλη Νταβαρία αντιπρόεδρος του Συλλόγου ανέπτυξε το θέμα της ομιλίας με εξαιρετικό τρόπο κάνοντας όλο το ακροατήριο να παρακολουθήσει την ομιλία με πολύ ενδιαφέρον.

Τέλος η Πρόεδρος του Λ.Ε.Χ. κυρία Ακριβή Κωνσταντινίδου ευχαρίστησε το Σύλλογο Αυλωνιτών για την συνεργασία τονίζοντας ότι επιτελεί ένα θαυμάσιο έργο. Συνεχάρη την κυρία Νταβαρία για την εξαιρετική ομιλία και επίσης συνεχάρη την έφορο και τα μέλη του Τμήματος Εθνικών Παραδόσεων για την άψογη διοργάνωση και επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

Read 212 times Last modified on Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 12:35